Ako funguje rýchloupínací mechanizmus

Rýchloupínací mechanizmus umožnuje namontovať a demontovať koleso jednoducho a bez použitia náradia. Skladá sa z tiahla ktoré prechádza nábojom kolesa. Tiahlo má na jednej strane nastavovaciu maticu a na strane druhej páčku s excentrom, ktorá sťahuje os náboja k vidlici. Čap rýchloupínača sa pohybuje v uhle 180 °, samotné dotiahnutie prebieha v 90 ° od momentu, kedy začne páčka klásť odpor.
Pri jazde s nesprávne dotiahnutými rýchloupínačmi môže koleso vypadnúť a spôsobiť Vám vážne zranenie.

Nastavenie rychlupínacího mechanizmu
Dajte páčku rýchloupínača do otvorenej pozície. Jednou rukou držte páčku a druhou doťahujte maticu tiahla na druhej strane tak, aby ste pred úplným dotiahnutím páčky cítili odpor. Potom dotlačte páčku silou k vidlici do polohy zatvotené. Predný rýchloupínač by mal byť zaistený v takej polohe, aby sa nemohol náhodne otvoriť.

Páčku rychloupínacieho mechanizmu by nemalo byť možne dať do zatvorenej polohy bez toho aby bolo nutné pridržať si vidlicu a páčka nekládla voči dlani dostatočný odpor. Ak je tomu tak, dotiahnutie je nedostatočné a je potrebné pretočiť nastavovaciu maticu v smere hodinových ručičiek.